A- A+

Verwondingen

Verwondingen

Incidentiele verwondingen
Incidenteel een verwonding is mogelijk (af en toe, door een ongelukje), zeker wanneer het paard in groepshuisvesting staat. Het vertonen van natuurlijk gedrag kan belangrijker zijn voor een paard dan geen verwondingen oplopen. Een incidentele verwonding hoort daarom bij een normaal levenspatroon. Echter, wanneer een wond niet goed wordt verzorgd, niet goed heelt, van een ernstige categorie is of er grote aantallen wonden zijn ontstaan, is het welzijn van het paard in het gedrang. Zorg daarom dat de omgeving van het paard veilig is (geen uitsteeksels, spleten, scherpe hoeken of prikkeldraad), sluit uit dat de wonden door het gebruik van het paard komen en verzorg wonden goed. Raadpleeg een dierenarts wanneer er twijfels zijn. Ook moet de dierenarts geraadpleegd worden (b.v. telefonisch) wanneer de ernst van de wond groot is, de huid kapot is, een grotere verwonding waarbij onderliggend weefsel is beschadigd of een wond die niet gehecht is.

Verwondingen door gebruik
Verwondingen die zich op een plek bevinden die essentieel is voor het gebruik van het paard (mondhoeken, lagen in de mond, onder het zadel of op de benen) zullen extra gevoelig zijn, slecht kunnen helen en mogelijk zelfs verergeren zolang het paard nog gebruikt wordt. Deze wonden verdienen daarom extra aandacht en waar mogelijk hebben deze plekken rust nodig tot de wonden geheeld zijn. Let verder op kleine wondjes aan de benen (2 tot 3 mm). Deze kunnen soms in een paar dagen enorme onderhuidse ontstekingen (flegmonen) veroorzaken. Raadpleeg een dierenarts wanneer er twijfels zijn.

Ernstige verwondingen
Schakel bij ernstige verwondingen altijd de dierenarts in. Wonden van een hoge categorie moeten goed behandeld en verzorgd worden. Incidenteel een verwonding is mogelijk, maar wanneer een wond niet goed wordt verzorgd of niet goed heelt brengt dit het welzijn van het paard in het gedrang. Bedenk ook dat het mogelijk is dat de buitenkant intact is maar dat diepere structuren (bijvoorbeeld spierweefsel) beschadigd kunnen zijn. Vaak moeten zulke wonden worden gehecht, overleg daarom altijd met de dierenarts. 

1. Haarloos plekje

2. Oppervlakkige schaafwond

3. Kleine verwonding kapotte huid

4. Grotere wond met hechting

5. Verwonding gebruiksplaats

6. Verwonding mond

Wetenschappelijke onderbouwing: Mejdell et al., 2010

Klik hier voor een totaaloverzicht van de wetenschappelijke onderbouwing bij verwondingen



References

1.   Mejdell, C.M, Jørgensen, G.H.M., Rehn, T., Fremstad, K., Keeling, L. & Bøe, K.E. (2010). Reliability of an injury scoring system for horses. Acta Veterinaria Scandinavica, 52:68.