A- A+

Hoefconditie

Hoefconditie

Verwondingen aan de hoef
Verwondingen aan de hoef en voet van het paard verschijnen over het algemeen als snijwonden of touw-brandwonden over de rug van de koot. Verwondingen kunnen ook voorkomen wanneer er een deel van de hoefwand of kroonrand afbreekt door beknelling van de voet in een hek (met name prikkeldraad) of onder een paneel, poort, of een ander scherp metalen voorwerp. Snijwonden aan de onderkant van de hoef kunnen het gevolg zijn van het stappen op een scherp voorwerp. Wonden aan de achterkant of onderkant van de hoef doorsnijden vaak een slagader of ader, met wisselend bloedverlies.

Hoefproblemen als oorzaak van kreupelheid
Kreupelheid met als oorzaak hoefproblemen blijft een veel voorkomende oorzaak van verminderde prestaties bij alle soorten paarden. Een verzorgde hoef is van belang met zo min mogelijk kreupelheid als gevolg, maar blijft een soms slecht begrepen begrip en één waar dierenartsen en hoefsmeden vaak uiteenlopende adviezen over hebben.Enkele recente onderzoeken wijzen erop dat de straal en steunsels van de hoef een belangrijke rol hebben in het dragen van het gewicht van het paard. Door deze nieuwe informatie gaan steeds meer hoefsmeden proberen deze onderdelen van de hoef beter op te nemen in het dragen van het gewicht van het paard. Zowel bij onbeslagen als beslagen hoeven.

Ernstige afwijkingen
Ernstige afwijkingen aan de hoeven moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Als het paard hiervoor nog niet wordt behandeld, schakel dan een erkende dierenarts in. Voor minder ernstige afwijkingen kan een erkende hoefsmid advies geven. Laat de hoeven regelmatig (elke 6-8 weken) controleren en bekappen om de gezondheid van de hoef te behouden. 

1. Hoef geen afwijkingen

2/3 Ernstige afwijkingen

Wetenschappelijke onderbouwing: Booth & White, 2007Pleasant et al., 2012Trotter, 2004 

Klik hier voor een totaaloverzicht van de wetenschappelijke onderbouwing bij hoefconditieReferences

1.   Booth, L., & White, D (2007). Pathological conditions of the external hoof capsule. In Mansmann and Floyd (ed): Equine Podiatry, Medical and Surgical Problems of the Hoof. Elsevier, 224-252
 

2.   Pleasant, R.S., O'Grady, S.E., McKinlay, I. (2012). Farriery for Hoof Wall Defects : Quarter Cracks and Toe Cracks. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, Volume 28, Issue 2, Pages 393–406
 

3.   Trotter GW(2004). Hoof balance in equine lameness. Journal of Equine Veterinary Science, 24(11):494-495.